Retenció de mudes a tortugues

Amb aquesta nova entrada, us volem mostrar la importància de mantenir en bon estat la pell i la closca de les tortugues, especialment de les tortugues d’aigua dolça de les espècies: Trachemys sripta scripta, Trachemys scripta elegans, Trachemys scripta troosti, Pseudemys nelsoni, Pseudemys concinna, Graptemys pseudogeographyca, Graptemys kohnii, etc.

Les tortugues són animals que viuen estrictament lligats a l’aigua, unes bones condicions ambientals facilitaran que aquests quelonis mantinguin un bon estat corporal i de salut. La falta d’exposició a la llum solar directa, és una de les principals causes de Malaltia Metabòlica Òssia (EMO), però també provoca una falta de creixement i una dolenta muda de les escates i de la pell de les tortugues.

Per a evitar problemes com el que us mostrem en les imatges d’aquest article, recomanem que els aficionats als rèptils i més concret a les tortugues, es documentin bé sobre les necessitats que té l’animal que mantindran a casa com mascota. Les tortugues que es mantenen en semi llibertat, en un terrari exterior o en un jardí amb exposició a la llum del sol, no solen desenvolupar aquests problemes de mudes retingudes. No obstant això, quan es mantenen en un terrari/acuaterrari interior, és molt important proporcionar-les una font de llum adequada amb una proporció de llum ultraviolada B (mínim d’un 5%), per a evitar que les capes còrnies de la seva closca i peto es vagin acumulant.

En el veterinari o a la botiga d’animals especialitzada en rèptils, us informaran dels complements lumínics més adequats per a cada espècie de rèptil. És important portar una vegada a l’any a revisar les mascotes, ja que un bon professional pot detectar problemes o malalties incipients, que si es tracten a temps, no progressaran i permetran mantenir en estat òptim a la tortuga.

En aquestes imatges mostrem a “Toulusse”, una tortuga d’aigua dolça. L’animal tenia inflor en la pell a nivell de la placa humeral de l’extremitat dreta. Tal inflor, corresponia a un teixit fibrós dur, el qual es va extirpar en part per al seu estudi anatomopatològic. El curiós va ser que en veure diverses mudes retingudes en el peto i closca de la tortuga, decidim retirar-les, i observem que aquestes escates retingudes pressionaven la pell de la zona axil·lar. Retirem totes les escates retingudes i cedeix la pressió sobre la pell.

Creiem que el suposat “embalum” que ens deia la propietària, es devia a la irritació mecànica de les plaques retingudes en el plastró de l’animal sobre la pell de l’animal. La mostra extreta (una Biòpsia de la pell), es va guardar per al seu estudi posterior en el microscopi.

La muda de les escates en tortugues d’aigua és un fet comú, i gran part dels clients que mantenen a aquestes espècies ens comenta que els seus quelonis muden cada any les plaques. A continuació us mostrem també una imatge d’una muda normal en una tortuga de florida, Trachemys scripta elegans.