Avui toca parlar dels paràsits externs dels rèptils. És ben conegut pels terrariofílics, herpetòlegs i similars que les nostres mascotes pateixin paràsits externs. És comú veure en serps bestioles petites negres entre les escates de la pell, també veiem amb una certa freqüència Iguanes que tenen paràsits de color vermell passejant-se pel damunt, sobretot en les zones de la cua, engonals i axil·les.
Us mostrem els paràsits de moda, els que afecten les nostres entranyables Pogona vitticeps i Pogona henrylawsoni.
Pogona abans del tractament per eliminar els àcars
Pogona després del tractament per eliminar els àcars
Zones en les que es concentren més individus: paràsits de la família Pterygosomidae
Zones en les quals es concentren més individus: paràsits de la família Pterygosomidae
Paràsit augmentat de tamany
Paràsit augmentat de tamany
Paràsit augmentat de tamany
Aquí es mostren els paràsits augmentats de grandària, són de color vermell perquè xuclen la sang de l’hoste.
En aquest article podeu veure quines espècies “ataquen”, on es distribueixen aquests paràsits, com veure’ls, com són a gran augment i què hem de fer amb ells!
Pertanyen a la família Pterygosomidae, i s’han descrit exclusivament en saures (Sceloporus, Cordylus, Iguana, Gekkos, Gerrhosaurus, Pogones, etc).
Es controlen actuant sobre el mitjà, netejant i desinfectant a fons: substrat, ornamentacions tipus plantes i amagatalls, parets del terrari, etc. També actuant sobre l’animal, usant esprai insecticida (fipronil) o molècules tipus Vermectinas. Recomanem sempre que sigui un veterinari el que recomani l’un o l’altre tractament, ja que alguns productes són tòxics per a unes certes espècies (ivermectina és molt tòxica en tortugues, serps rei, escincos… i el fipronil és molt tòxic en camaleons, boes joves, etc).