L’empresa de serveis de gestió estratègica i màrqueting digital Myvetpet Consulting entrevista Xavier Valls Badia, veterinari i consultor amb més de 25 anys d’experiència en animals exòtics.
Myvetpet – La vocació
Quan vas decidir que volies ser veterinari i per què?
Jo tenia 5 o 6 anys i ja els deia als meus pares que volia ser veterinari, ho portava a la sang. Vivia envoltat de gats i gossos que teníem a casa nostra i a la de l’àvia. Em fascinava la biologia, mirar pel microscopi, podríem dir que de ben petit vaig decidir ser veterinari; quan vaig estudiar BUP i COU als Jesuïtes, em van intentar convèncer perquè estudiés una carrera “de més prestigi”, com a medicina, però no va ser el cas. Allò meu eren els animals abans que les persones. Vaig finalitzar els estudis en 5 anys amb el segon millor expedient de la meva promoció, cosa que aleshores em va omplir d’il·lusió, la mateixa amb què segueixo avui.
Myvetpet – L’experiència
Explica’ns els passos que has anat fent fins arribar fins aquí. Ara dediques el 100% del teu temps a oferir els teus serveis especialistes en exòtics a altres centres veterinaris. Com és aquesta relació entre professionals, quines necessitats et demanen i quins serveis ofereixes als teus clients?
Allà per l’any 1996 vam obrir juntament amb el meu soci la primera clínica dedicada exclusivament a animals exòtics de Catalunya i d’Espanya crec, només el meu col·lega de Madrid Andrés Montesinos va obrir alhora un centre veterinari també dedicat en exclusiva als exòtics. 25 anys després em considero un afortunat per haver dedicat la meva vida a curar camaleons, serps, conills, fures, lloros, amfibis… Quan vam començar no hi havia gairebé res, pocs articles, poques referències anatòmiques, res descrit de com operar una tortuga, conill, cobaia, etc. De vegades em diuen que vam ser els pioners a Espanya i jo només pensava que calien veterinaris que atenguessin animals exòtics i en vaig posar fil a l’agulla.
Vivim molts anys aprenent, des dels casos que vèiem diàriament, passant pels congressos d’americans, alemanys i anglesos que explicaven com tractar aquestes espècies, etc. Érem esponges de coneixements per poder atendre amb la millor qualitat aquests petits mamífers, rèptils , aus… centenars d’espècies diferents.
Amb el pas del temps vam crear un equip de treball meravellós, il·lusionat i especialitzat, i, en aquest sentit, jo vaig anar decantant-me cap als mètodes de diagnòstic per imatge i l’ecografia. Sempre que tenia l’oportunitat de fer una endoscòpia o ecografia a un llangardaix, una tortuga, o una au, vaig dedicar tot el temps i diners per aconseguir-ho, cosa que m’ha permès adquirir una gran experiència en aquestes tècniques de diagnòstic. Després d’uns canvis recents, aquest equip de joves treballen en unes noves instal·lacions per oferir el millor servei al conjunt de propietaris de les diferents espècies exòtiques.
Amb les mateixes ganes que el primer dia, començo un nou projecte en solitari, dedicant els meus esforços a assessorar companys veterinaris per ajudar-los a instaurar un servei de qualitat d’animals exòtics als seus centres. El Know how adquirit tots aquests anys em permet oferir diferents serveis a clíniques i hospitals veterinaris. Des del suport i l’assessorament per dissenyar els espais i equipaments dedicats a exòtics, fins a realitzar els serveis d’especialitat que es requereixen per a aquest tipus d’animals.
Avui dia les tècniques requerides i els equips per fer molts serveis són fascinants el que t’obliga a posar-se ràpidament al dia. En el meu cas, en el diagnòstic per imatge i l’endoscòpia, treballo amb un ecògraf d’altes prestacions que em garanteix una visió perfecta per conèixer el que passa a l’interior d’animals de mida reduïda com els micromamífers, els llangardaixos petits, les aus i les tortugues. L’endoscòpia és una altra de les àrees que m’he especialitzat, i, per ser una eina de gran utilitat per al diagnòstic i la presa de mostres en animals exòtics, ofereixo aquest servei a hospitals veterinaris i clíniques que ho puguin requerir.
Myvetpet – L’equipament
Sobre tot aquest equipament tan tecnològic, com et desenvolupes per portar amb tu aquest material?
Un ecògraf portàtil Mylab Omega d´altes prestacions amb sonda microconvexa i sonda jocker intraoperatòria, que és una mini sonda lineal de gran resolució (20 MHz). Pesa una mica, però la maleta adaptada ho fa més suportable. D’altra banda, m’he equipat amb el material de referència en exòtics per fer endoscòpies, amb un vídeo endoscopi de 3,5 mm de diàmetre i dos endoscopis rígids amb canal de treball. Tot això connectat a un monitor mitjançant una càmera HD, una meravella per a la meva vista cansada. Avui dia l’aparell pot ser més o menys sofisticat, amb òptiques de mida reduïda, però en el meu cas i donada la meva experiència, acostumo a optar per aparells que estan àmpliament provats en exòtics, que són molt versàtils i fiables. Naturalment i com ja coneixen tots els col·legues, en medicina sempre estaràs obligat a fer inversions de cost considerable si vols oferir qualitat, fiabilitat i les màximes garanties de diagnòstic.
Myvetpet – La gestió del temps
Com gestiones el teu temps per poder-ho fer tot i a més amb tan bons resultats? Com és un dia de la teva vida?
Difícil pregunta, fàcil resposta…. Dormo poc, faig força exercici i quan puc gaudeixo dels meus hobbies. La veritat és que aquests dos últims anys hi ha hagut molts canvis a la meva vida, i he hagut de prendre moltes decisions per afrontar nous reptes com a responsable d’un negoci. Potser amb els anys he après a gestionar millor el meu temps, saber una mica més, delegar una mica més, i, sobretot a envoltar-me de gent eficient i resolutiva, a més d’una gran família que em recolza i anima a seguir. Crec que la base d’uns bons resultats són la dedicació i l’entusiasme de com fas les coses i, d’altra banda, fer que t’agradin. Molts companys de la meva promoció han venut les seves clíniques perquè estaven farts de la gestió financera i laboral de les clíniques i hospitals, tots em diuen que ja tenim una edat i que ja no els satisfà dirigir el seu centre. Els entenc, som veterinaris i el nostre objectiu és créixer i saber més de medicina, cirurgia… allò que sigui relacionat amb la nostra essència, no la Gestió. Jo he descobert tard els temes de la gestió, però com que he dit sempre intento que el que faig m’entusiasmi, també ha estat així amb la gestió. Un amic de la infància que va estudiar ESADE em comenta quan sortim junts a córrer que en dos anys he fet l’equivalent a un màster MBA sense saber-ho (cosa de raó crec que en té).
El dia a dia a la meva vida és una muntanya russa, amb estones de calma. No n’hi ha dos d’iguals. El fet d´oferir aquest servei als meus col·legues veterinaris em permet fer una endoscòpia d´una serp al matí, una ecografia d´una fura al migdia i a la tarda desplaçar-me a Girona per operar una tortuga amb retenció d´ous. Un altre dia vaig a un hospital i opero un conill, o ensenyo al veterinari que s’està formant en exòtics els protocols d’anestèsia, tècniques quirúrgiques, resolc dubtes, li explico el material necessari, comento les pautes vacunals que funcionen en fures i conills, els antiparasitaris més útils per a cada espècie, etc.
Myvetpet – La gestió estratègica
Dediques temps a comprendre quines coses i per què passen al teu negoci? Què penses de la gestió estratègica i el màrqueting en aquest sector?
Durant anys em vaig encarregar de la pàgina web de la meva clínica: crear contingut, enllaços a les xarxes socials (Twitter, Instagram, Facebook, YouTube…), visibilitat, campanyes a Facebook. Moltes hores dedicades sense saber si ho vaig fer bé o malament, sense saber si les persones que entraven a la clínica eren perquè ens trobaven per internet, si ens veien als programes d’animals de la TV com Veterinaris o Pelopicopata, si venien referenciats per un col·lega. La veritat és que hi ha professionals que estan molt més preparats que nosaltres per entendre les estratègies que cal utilitzar a les xarxes socials, el contingut més adequat per al teu Blog o Web. Crec que tenir un bon “assessor digital” és necessari i en el meu cas ho pago amb la certesa que és útil i beneficiós per al meu negoci.
En el meu cas particular, crec que la gestió estratègica és interessant i necessària. Arribar als propietaris o gerents de centres veterinaris no és una tasca fàcil, i vendre un servei com el meu tan específic requereix fer una bona anàlisi de les necessitats del mercat. Estic segur que en un parell d’anys et podré explicar alguns canvis que avui ni tan sols pensem que existeixin!
Myvetpet – La visibilitat a internet
Què penses de ser a internet? Necessitat o obligació?
Bé, si no ets a internet no existeixes, això és el que hi ha avui dia, demà serà una altra cosa. Però malauradament ens movem en un món dominat pel Sr. Google i les xarxes socials. Els que em llegiu, segur que coincidiu amb mi, una mala opinió d’un client rebotat per l’atenció, el preu, l’evolució de la malaltia de la vostra mascota, o el que sigui que no hagi agradat a aquest client, us casca una ressenya negativa i us enfonsa. La sort dels veterinaris és que som molt bons professionals i cuidem les nostres mascotes i clients amb molta cura i empatia, encara que malgrat tot això, sempre hi ha gent que facis el que facis, veurà al veterinari una mala persona pessetera que no estima els animals perquè cobra pels seus serveis. Per sort, cada cop en són molts menys. Ser visible a internet és necessari i ara una obligació per captar clients, sens dubte.
Myvetpet – La comunicació i els clients
Com entens que ha de ser la comunicació amb els teus clients i col·legues de professió? Com ho fas per separar la teva relació professional amb ells i la informació que es lliura als propietaris? Tots els clients amb qui ja estàs treballant ens diuen que estan encantats amb tu. Explica’ns, quin és el teu secret?
Un dels motius que em va portar a emprendre aquesta aventura era el cansament acumulat que tenia des de feia anys per atendre centenars de clients. El tracte amb els pacients sol ser genial sempre que no et piquin o mosseguin, però el tracte amb els propietaris… ja és una altra cosa. Jo vaig pensar que oferint un servei especialitzat encaminat als col·legues veterinaris m’estalviaria haver de parlar amb els propietaris de les mascotes, però no. Tot i que en aquest cas, passa que, en tractar-se de tècniques de diagnòstic i cirurgies concretes, parles als propietaris d’un tema molt concret i en tenir-lo per la mà, sol ser una comunicació fluida i fàcil. De la mateixa manera, la comunicació amb els col·legues veterinaris és molt amena, crec que amb els anys he sabut desenvolupar un terme que per mi era desconegut, l’empatia, i m’és molt senzill connectar amb les necessitats d’un centre veterinari o amb allò que em demanen els directors. A més, acostumo a estar molt damunt dels casos fent un seguiment mitjançant correus electrònics o WhatsApp.
Els clients, ja siguin els meus col·legues veterinaris o els propietaris dels animals, estan contents perquè estic molt a sobre dels casos, vagin bé o no. El que he après amb els anys és que, si et compromets a fer una feina de qualitat, això implica fer un bon seguiment i atendre el més ràpid possible els dubtes dels uns i dels altres.
Myvetpet – El sector
Donada la teva amplíssima experiència no podem evitar fer-te aquesta pregunta. Cap on creus es dirigeix el sector d’exòtics? Penses estem a l’inici d’una transformació professional d’aquest negoci?
Doncs el sector s’adreça igual que en animals petits a l’especialització. Jo començo un camí on he decidit fer el que més m’agrada, diagnòstic per imatge, endoscòpia i assessorament a centres veterinaris que vulguin implementar un servei d’atenció d’animals exòtics de qualitat. De la mateixa manera que hi ha companys que ofereixen un servei exclusiu de dermatologia, oftalmologia, traumatologia danimals de companyia, hi haurà veterinaris que sespecialitzaran en cirurgia, endoscòpia, ecografia, oftalmologia, problemes de comportament i un llarg etcètera en animals exòtics. Tindrem clíniques que segurament atendran un sol tipus d’aquests animals: Clíniques de micromamífers, clínica de conills, clíniques d’aus… jo crec que aquest és el futur que ens espera i desitjaria no equivocar-me.
Com sempre és un plaer compartir amb tu una mica aquest valuós temps i t’agraïm aquesta aportació per als professionals del sector.
David Vargas – Myvetpet consulting
Xavier Valls – Especialista d’animals exòtics